35 jaar Fairtrade

Zaterdag 31 oktober viert Wereldwinkel Abcoude dat het 35 jaar geleden is dat haar bestuur Stichting Ontwikkelingssamenwerking Abcoude Baambrugge (STOAB) opgericht werd. Door de corona maatregelen dit voorjaar was het toen niet mogelijk om dit te vieren. Maar nu is toch besloten om aandacht te besteden aan dit jubileum, al moet het in zeer afgeslankte vorm.

Een echt feestje zit er voorlopig niet in, maar men wilde dit toch niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan. Burgemeester Divendal komt naar de Brugstraat om de verzamelde handtekeningen voor het behoud van Wereldwinkel Abcoude in ontvangst te nemen.  Die dag geeft Wereldwinkel Abcoude een feestelijke 35% korting op alle cadeauartikelen.

Even terugin de tijd:

In 1985 onderzoeken een aantal mensen de mogelijkheid om in Abcoude een wereldwinkel te beginnen. Er is steeds meer besef dat producenten in ontwikkelingslanden geen toegang hebben tot de Europese markt waardoor er veel armoede is. 

Plus Koot stemt in met het verzoek om Fairtrade koffie, thee en honing te gaan verkopen. Deze artikelen worden nog tot medio 2013 aangeleverd door Wereldwinkel Abcoude.

Intussen was er verkoop op markten en zelfs vanuit een zolder bij Nel Kruijswijk thuis.

In 1994 wordt Wereldwinkel Pardoes in de Kerkstraat geopend. Onder de bezielende leiding van Joke Bömer en met medewerking van zo’n 30 vrijwilligers werd er voorlichting gegeven en werden prachtige vaak handgemaakte artikelen uit derdewereldlanden verkocht.

De winkel is dan aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.

In maart 2005 verhuist Wereldwinkel Abcoude naar het leegstaande brugwachtershuisje in de Brugstraat. STOAB leden en vrijwilligers slaan met veel energie aan het verbouwen, schilderen en inrichten. Een succesvolle periode volgt. Peter Esvelt heeft dan de coördinatie samen met verschillende werkgroepen. In 2013 wordt Wereldwinkel Abcoude genomineerd voor de vrijwilligersprijs van de gemeente De Ronde Venen. Dat resulteert in een 2e prijs. Tegenwoordig is de Wereldwinkel samen met haar STOAB-bestuur een vitale vrijwilligersorganisatie die met haar tijd mee gaat. Dat is te zien in de moderne Fairtrade cadeauwinkel die je vindt in de Brugstraat. In 2015 is deze straat zelfs uitgeroepen tot Fairtradestraat, als eerste in Nederland!

Wereldwinkel Abcoude Brugstraat 9 – 1391 GH Abcoude

  www.wereldwinkel-abcoude.nl

Volg ons ook op Facebook Twitter en Instagram