Presentatie aftrap restauratie orgel: GEEF OM ELKAAR, GEEF OM HET ORGEL

Het was Kees van Kats, lid van Het Orgelteam, een groot genoegen om afgelopen zondag het woord tot de geloofsgemeenschap te richten. Hij stelde eerst Het Orgelteam voor: Margo Birkhoff, Gerard van Laar, Stephan van de Wijgert, Peter Staats en hijzelf, Kees van Kats. Het Orgelteam is al sinds medio 2017 bezig. In de afgelopen ONE’s en Bewogen in Beweging hebt u kunnen lezen over alle ontwikkelingen sinds 2017. Alle voorbereidingen zijn gedaan, er is toestemming van het ParochieBestuur en het Bisdom, dus Het Orgelteam is er klaar voor en heeft er zin in om door te pakken.

Er werden twee prachtige banners onthuld met de tekst GEEF OM ELKAAR, GEEF OM HET ORGEL en Margo Birkhoff nam ons mee op het actiepad. Ze vertelde:

“Het is een groot project, het gaat € 40.000,= kosten. Dat lijkt heel veel, maar Stephan en Peter hebben achter het orgel laten zien hoeveel onderdeeltjes erin zitten. Dus als daar restauratie nodig is, eer alles eruit is en weer erin is………  Dan zitten daar vooral heeeeeeel veeeeeeel arbeidsuren in.  Dat maakt het zo duur. 

Gelukkig hebben we uit het verleden een spaarpot, daar kon € 15.000,= uit geput worden. Gelukkig. Maar dat betekent dat wij met elkaar nog zo’n € 25.000,= bijeen moesten gaan brengen. Al zo’n 2 jaar geleden waren er al enthousiaste parochianen die zeiden dat ze voor het orgel wel wat over hadden. Dus al heel snel wisten we dat we al ongeveer € 6.000,=  hadden.  Dan blijft er € 19.000,= over die we met elkaar bijeen moeten brengen. En dan is vandaag dat aftrapmoment. En als je als team daar dan langzaam naar toe leeft, dan denk je als team: € 19.000,=? Hoe gaan we dat doen?

We hebben allerlei plannen gehad, maar het laatste plan, en dat is het plan dat ik u vertel, is dat u allemaal een stukje van het orgel kunt adopteren: een pijp, een grote pijp, een kleine pijp, een registerknop, noem maar op. Zo’n orgel heeft zoveel onderdelen, u wil het niet weten, alleen aan pijpen zitten er in dit orgel al 764. Dus er is genoeg te adopteren ! Dat is niet het probleem. Dus als u denkt “ik wil graag zo mooi in het zicht springende pijp adopteren“ er zijn verschillende prijzen, en zo’n pijp kost u slechts € 200,= . Dan kunnen wij weer heel lang doorspelen en doorzingen. Of wilt u – voor velen – de dierbare tekst Gloria in Exelcis Deo, daar hangt ook een prijskaartje aan. Alle prijzen kunnen we u noemen.

Maar wat schetst nou onze verbazing, in de laatste maanden hiernaartoe, naar deze dag voor ons als Orgelteam, voor ons als kerk, voor ons als koor, is er heel wat gebeurd. Er is nl. zoveel gebeurd, dat we inmiddels al van de € 25.000,= die we totaal bijeen moeten brengen, mensen het is ongelooflijk, we al tussen de € 18.000,= en € 19.000,= binnen hebben. Dat maakt dat die € 25.000,= wel in bereik zijn.

Bij die € 19.000,= zitten een paar heel bijzondere giften. Toen Het Orgelteam het overzicht maakte, hadden we adoptieprijzen die begonnen bij € 50,= en die eindigden bij € 1.000,=. Het Orgelteam heeft een paar giften gehad, die dat ruim overschreed, en dat maakt dat er nu al zoveel geld is.

Desalniettemin zijn alle pijpen vooraan in ’t zicht nog gewoon beschikbaar. Dus als u denkt, ik heb daar wel wat geld voor over, u weet het inmiddels, het orgel, het koor, ze kunnen het heel hard gebruiken. Bij elkaar is er nu nog € 6.000,= nodig. Het Orgelteam heeft daarvoor formuliertjes, u kunt mij, Margo Birkhoff, aanspreken waar dan ook, ik kom graag bij u langs om het formuliertje en de toezegging op te halen. Ook kleine giften zijn van harte welkom. GEEF OM ELKAAR, GEEF OM HET ORGEL